Sunday, May 28, 2017

Kali ke dua sertai kelas asas blog dan penulisan

http://ekosalina.com/yeeaayy-mama-dah-abis-kelas/
Tajuk taaakkk menahan kan. Happynya macam bunyi dah Resign jeerr. Pasti orang pertama yang akan suka adalah Aisyah. Dia suka Mama duduk di rumah. Katanya boleh ambil dia cepat dari sekolah. Aduhaii anak. Bertabah dan sabar iyea sayang. Doakan untuk Mama. 🙂
Yeeayyy.. Mama Dah Abis Kelas.😘😍
Kelas apa pulak ni ya. Sebenarnya ini adalah kali kedua saya mengikuti kelas di Akademi Bekerja Di Rumah. Kelas pertama saya bersama cikgu online saya iaitu Puan Anys Idayu Zakaria.
Alhamdulillah, ini adalah entry yang ke-44. Ini bermakna berakhirlah tugasan saya sebagai pelajar asas penulisan blog di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Sebenarnya mencari masa yang sesuai untuk menulis agak sukar juga kerana kesibukan saya di pejabat dan selepas pulang ke rumah pastinya saya memegang ‘title’ ibu dan isteri pula.
.
Dengan mengikuti kelas penulisan bersama ABDR sedikit sebanyak dapat membantu saya dalam ‘memaksa’ diri ini untuk menulis dan menyiapkan 44 entry pada hujung minggu.
Sekurang-kurangnya apabila saya berada di ABDR ada ‘push factor’ untuk saya menulis di Blog. Apatah lagi saya telah memulakan tugasan dari bulan April 2017. Di tambah pula pelajar-pelajar sesi Mei ini sangat laju dalam menyiapkan tugasan. Rasa malu pula ambil masa yang lama nak siapkan tugasan yang diberikan.😅
Namun begitu, saya tidak merasakan tugasan ini sebagai suatu bebanan. Malah minat saya dalam bisnes telah menghasilkan sebuah blog ‘Kedai Online Mama Aisyah’. Penulisan dalam blog ini tidaklah begitu baik tetapi terhasilnya blog ini adalah untuk berkongsi cerita tentang produk yang saya guna dan saya jual. Cikgu juga ada pesan jangan tunggu pada penulisan yang sempurna. Terus menulis dan tulis.
Walaupun baru beberapa bulan blog ini dibina, blog saya sudah dijejaki oleh pelanggan dan saya bersyukur melalui penulisan secara konsisten saya telah memperolehi pendapatan sampingan. Apa yang menariknya kebanyakkan pelanggan dari blog saya merupakan ‘serious buyer’. Ini disebabkan kebanyakan dari mereka telah study terlebih dahulu sebelum hendak membeli sesuatu produk.
Terima kasih yang tak terhingga buat Puan Masayu Ahmad selaku guru penulisan kami dan juga Pengasas Akademi Bekerja Di Rumah. Beruntung dapat cikgu yang tegas tetapi memahami anak murid yang satu ni. Puan Masayu banyak memberi sokongan dan membantu kami melalui group wasap dan juga secret group di FB. Belajar pun tak stress malah waktu adalah Fleksible.
.
Segala tunjuk ajar yang diberikan oleh Puan Masayu amatlah saya hargai dan akan dijadikan sebagai panduan menulis pada masa akan datang. Doakan saya semoga saya terus konsisten dalam menulis.
.
Ada yang mahu belajar tentang Asas Penulisan Blog. Boleh terus wasap 017- 240 8646. Saya selaku Pengurus Online akan membantu anda😃
Antara pelanggan yang membeli produk yang dijual melalui blog ekosalina.com




Apa manfaat yang saya perolehi.

https://nurshuhada-abdullah.blogspot.my/2017/05/ulasan-kelas-asas-blog-dan-penulisan.html?spref=fb

Ini entri yang ke-44, bermakna ini adalah entri terakhir saya dalam Kelas Asas Blog Dan Penulisan sesi Mei bersama Puan Masayu Ahmad selaku pengasas Akademi Bekerja Dari Rumah (ABDR).

Ini adalah kali kedua saya berada di kelas ini. Sebelum ini saya bersama Puan Azura Abdullah, salah seorang pengurus online ABDR. Kali pertama saya mengambil masa sangat lama, hampir setahun juga untuk menyiapkan 44 entri disebabkan saya tidak konsisten dan tidak fokus dengan tugasan. Jadi saya masuk ke kelas ini kali kedua untuk memperbaiki kelemahan saya.

Entri terakhir ini adalah ulasan berkenaan manfaat yang saya perolehi dengan mengikuti kelas ini.

Antaranya;

1. Membiasakan diri menulis catatan harian dengan menulis secara spontan. Membuat catatan apa yang terlintas di fikiran tanpa terlalu memikir ayat yang sesuai atau ayat yang sedap dibaca.

2. Belajar menjadi peka dengan keadaan sekeliling walaupun sekecil-kecil hal. Setiap peristiwa yang berlaku boleh menjadi idea untuk menulis dan menukarkan ia kepada aura positif. Sebagai contoh, hari itu saya catitkan di dalam catatan harian, saya sangat penat mengemas rumah dan apa aktiviti mengemas telah saya lakukan. Dari situ timbul idea untuk menulis entri berkenaan pentingnya menjaga kebersihan, tip rumah sentiasa kemas serta banyak lagi.

3. Belajar menulis dengan laju. Cabaran menyiapkan 44 entri selama 20 hari memaksa diri untuk berfikir, menulis supaya setiap hari ada entri terkini di blog. Walaupun kadang-kadang saya terbabas disebabkan kesibukan kerja. Tapi untuk menyiapkan entri di dalam masa yang ditetapkan memaksa saya berusaha mencari idea untuk menulis. Secara tidak langsung dalam satu hari saya belajar untuk menulis sehingga lima entri.

4. Membuang sifat 'perfectionist'. Aku mahu sempurna. Tetapi manusia tidak sempurna. Cikgu ajar tulis dulu dan terus publish. Kemudian baru edit mana yang perlu. Jika tunggu sempurna, mahu ayat sedap dibaca sampai bila entri itu tidak akan dikongsikan. Sudahnya ia terperap saja di dalam draft. Macam cikgu cakap nama pun kelas asas penulisan kita belajar asas. Bukan terus menjadi pakar.

5. Belajar menulis dengan ejaan penuh. Menghormati bahasa sendiri. Ejaan penuh memudahkan pembaca untuk membaca dan faham apa yang cuba disampaikan.


Ilmu menulis sangat berguna bagi saya yang baru berjinak-jinak dengan dunia penulisan ini, yang sebelum ini tidak minat menulis pun sebenarnya. Segalanya berubah apabila saya mula mempunyai blog untuk berkongsi minat saya dengan pembaca. Mahu atau tidak saya perlu menulis. Dari situ saya berkenalan dengan Akademi Bekerja Dari Rumah ini.

Selain itu, saya juga belajar bagaimana mempunyai blog yang mesra pembaca dan boleh menarik orang untuk suka membaca di blog kita. Bagaimana mahu membina jenama diri di alam maya dengan memfokuskan minat, kemahiran dan pengalaman kita. Belajar bagaimana menukar pembaca kepada pembeli, secara tidak langsung dapat menjadikan blog sebagai sumber pendapatan. Serta berkenalan dengan jemaah-jemaah ABDR yang lain dengan kemahiran masing-masing yang saya boleh belajar dari mereka.

Paling seronok kelas ini dijalankan 100% secara online dan masa adalah fleksibel. Sangat sesuai bagi saya yang masih bekerja.

Akhir kata saya mengucapkan berbanyak terima kasih pada Puan Masayu Ahmad. Terima kasih atas segala ilmu yang diberikan. Saya doakan semoga Allah memberi kesihatan yang baik pada Puan dan dipermudahkan urusan untuk terus mencurah ilmu pada wanita di luar sana seperti saya yang mahu kembali menjadi suri rumah dan berbakti pada keluarga, menjadikan rumahku itu syurgaku. Serta diberikan kekuatan pada diri ini untuk terus menulis dan berkongsi ilmu. Aamin.