Sunday, May 28, 2017

Kali ke dua sertai kelas asas blog dan penulisan

http://ekosalina.com/yeeaayy-mama-dah-abis-kelas/
Tajuk taaakkk menahan kan. Happynya macam bunyi dah Resign jeerr. Pasti orang pertama yang akan suka adalah Aisyah. Dia suka Mama duduk di rumah. Katanya boleh ambil dia cepat dari sekolah. Aduhaii anak. Bertabah dan sabar iyea sayang. Doakan untuk Mama. 🙂
Yeeayyy.. Mama Dah Abis Kelas.😘😍
Kelas apa pulak ni ya. Sebenarnya ini adalah kali kedua saya mengikuti kelas di Akademi Bekerja Di Rumah. Kelas pertama saya bersama cikgu online saya iaitu Puan Anys Idayu Zakaria.
Alhamdulillah, ini adalah entry yang ke-44. Ini bermakna berakhirlah tugasan saya sebagai pelajar asas penulisan blog di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Sebenarnya mencari masa yang sesuai untuk menulis agak sukar juga kerana kesibukan saya di pejabat dan selepas pulang ke rumah pastinya saya memegang ‘title’ ibu dan isteri pula.
.
Dengan mengikuti kelas penulisan bersama ABDR sedikit sebanyak dapat membantu saya dalam ‘memaksa’ diri ini untuk menulis dan menyiapkan 44 entry pada hujung minggu.
Sekurang-kurangnya apabila saya berada di ABDR ada ‘push factor’ untuk saya menulis di Blog. Apatah lagi saya telah memulakan tugasan dari bulan April 2017. Di tambah pula pelajar-pelajar sesi Mei ini sangat laju dalam menyiapkan tugasan. Rasa malu pula ambil masa yang lama nak siapkan tugasan yang diberikan.😅
Namun begitu, saya tidak merasakan tugasan ini sebagai suatu bebanan. Malah minat saya dalam bisnes telah menghasilkan sebuah blog ‘Kedai Online Mama Aisyah’. Penulisan dalam blog ini tidaklah begitu baik tetapi terhasilnya blog ini adalah untuk berkongsi cerita tentang produk yang saya guna dan saya jual. Cikgu juga ada pesan jangan tunggu pada penulisan yang sempurna. Terus menulis dan tulis.
Walaupun baru beberapa bulan blog ini dibina, blog saya sudah dijejaki oleh pelanggan dan saya bersyukur melalui penulisan secara konsisten saya telah memperolehi pendapatan sampingan. Apa yang menariknya kebanyakkan pelanggan dari blog saya merupakan ‘serious buyer’. Ini disebabkan kebanyakan dari mereka telah study terlebih dahulu sebelum hendak membeli sesuatu produk.
Terima kasih yang tak terhingga buat Puan Masayu Ahmad selaku guru penulisan kami dan juga Pengasas Akademi Bekerja Di Rumah. Beruntung dapat cikgu yang tegas tetapi memahami anak murid yang satu ni. Puan Masayu banyak memberi sokongan dan membantu kami melalui group wasap dan juga secret group di FB. Belajar pun tak stress malah waktu adalah Fleksible.
.
Segala tunjuk ajar yang diberikan oleh Puan Masayu amatlah saya hargai dan akan dijadikan sebagai panduan menulis pada masa akan datang. Doakan saya semoga saya terus konsisten dalam menulis.
.
Ada yang mahu belajar tentang Asas Penulisan Blog. Boleh terus wasap 017- 240 8646. Saya selaku Pengurus Online akan membantu anda😃
Antara pelanggan yang membeli produk yang dijual melalui blog ekosalina.com
No comments:

Post a Comment